4225 Debrecen-Józsa. Tel.: 20/33.18.944 E: nemes.attila@nemesvallalkozas.hu
Bemutatkozás Ajánlatkérés Kapcsolat
 


Energetikai tanúsítvány, Debrecen

Vállalkozásunk mérnöki kamarai szakmai jogosultsággal vállalja magán- és középületek energetikai tanúsítását és/vagy hőkamerás vizsgálatát.

Hőkamerás vizsgálatok

 

Tájékoztató az Épületenergetikai tanúsítványról

Az épületek energiateljesítményéről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv a tagállamokat kötelezte az épületek energiatakarékos kialakítását előmozdító jogszabályok elkészítésére.

Az uniós irányelvet hazánkban elsőként az épületek energetikai jellemzőnek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet harmonizálta: követelményeket és számítási módszert vezetett be az épületek energetikai tervezéséhez, tanúsításához.

Az épületek használóinak energiatudatosságát ösztönző tanúsítási rendszert az energetikai minőségtanúsítvány (más néven: épületenergetikai tanúsítvány, energetikai tanúsítvány, energiatanúsítvány) elkészíttetését az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló, 2009. január 1-el hatályba lépett 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet kötelezővé tette

  • az új épület építése esetében (használatbavételi eljáráshoz),

  • meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása (lakás-, házeladáshoz)

  • vagy bérbeadása (az önálló rendeltetési egység bérbeadása esetén a 2015. december 31-ét követően kötött bérleti szerződéshez kell tanúsítványt kiállítani.)

  • továbbá az 250 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű, hatósági rendeltetésű , állami tulajdonú közhasználatú épületeknél.

(Megjegyzés: kivételek –amikor is nem kell tanúsítványt készíttetni- a rendeletben részletezve).

A meglévő épületek tekintetében - adás-vétel esetén- a tanúsítvány 2012. január 01-től kötelező, melyet a tulajdonosnak kell elkészíttetnie és ennek tényét a kapcsolódó szerződésben is szerepeltetni.

A tanúsítás építésügyi műszaki szakértői tevékenység, végzése a Magyar Mérnöki Kamaránál és a Magyar Építész Kamaránál egyaránt jogosultsága vizsga letételéhez kötött.

A tanúsítási folyamat célja a tulajdonos, a leendő vevő vagy bérlő tájékoztatása az épület energetikai minőségéről, ill. a korszerűsítési - ezáltal az energia megtakarítási- lehetőségekről.

A tanúsítvány három fő részből áll:

  1. az épület tényleges energiafelhasználásnak számítással történő megállapítása,

  1. a számítás eredményének és a rá vonatkozó követelmény összehasonlításával az épület AA++-tól J követelményskálán belüli minőségi osztályba sorolása,

  2. energia-megtakarítást eredményező korszerűsítési-megtakarítási javaslatok.

Változatlan jogszabályi környezet és változatlan épületszerkezeti, -gépészeti állapot esetén a tanúsítvány érvényességi ideje 10 év.


Kapcsolattartó:
NEMES ATTILA épületgépész üzemmérnök, energetikai tanúsító
(névjegyzéki szám: TÉ-09-51652)

Kapcsolódó dokumentumok, linkek:

Energiahatékonyság infók

A hivatkozott jogszabályok elérhetőek a net.jogtar.hu weboldalon a jogszabály számát beírva

További szakmai információk: http://www.e-epites.hu/energetikai-tanusitas

 

Bemutatkozás Ajánlatkérés Kapcsolat